Cum arată bărbatul care a primit o nouă față și o nouă viață: transplantul facial, un adevărat „miracol medical”

de: Cojocaru Cristian
20 11. 2024
Screenshot din filmul Face/Off lansat în 1997.

Un bărbat din Michigan, Derek Pfaff, a devenit simbolul renașterii după ce a suferit un transplant facial care i-a schimbat viața, la zece ani după o încercare eșuată de a-și lua viața. Intervenția, efectuată la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, reprezintă un punct de cotitură nu doar pentru el, ci și pentru medicina reconstructivă, scrie Newsweek.com.

O luptă de un deceniu pentru o viață normală

Derek Pfaff, în vârstă de 30 de ani, a supraviețuit miraculos unei tentative de suicid la vârsta de 19 ani, însă a rămas cu răni devastatoare la nivelul feței. În ciuda a 58 de intervenții chirurgicale reconstructive, el încă se confrunta cu dificultăți majore: nu putea vorbi, respira sau mânca normal, fiind dependent de un tub de alimentare. Mai mult, pierduse un ochi, iar capacitatea de a clipi era inexistentă.

După ce medicii i-au spus că nu mai pot face nimic pentru a-i îmbunătăți starea, Derek a fost direcționat către echipa de transplant facial de la Mayo Clinic. În februarie 2024, s-a găsit un donator compatibil, iar operația a fost planificată meticulos.

„Această intervenție mi-a transformat viața. Acum am mai multă încredere în mine,” a declarat Pfaff.

Derek Pfaff, după operația de transplant facial. Procedura a durat peste 50 de ore și a implicat o echipă formată din cel puțin 80 de profesioniști din domeniul medical. (Foto: Mayo Clinic)

O intervenție maraton, realizată de o echipă excepțională

Operația de transplant facial, care a durat peste 50 de ore, a fost condusă de Dr. Samir Mardini, directorul programului de transplant reconstructiv al clinicii. Peste 80 de profesioniști din domeniul medical au fost implicați în această procedură extrem de complexă, care a presupus reconstrucția a 85% din fața lui Derek.

Zonele transplantate au inclus pleoapele superioare și inferioare, maxilarul superior și inferior, dinții, nasul, structura obrajilor, pielea gâtului și părți ale palatului dur și moale. Reconectarea nervilor faciali pentru a restabili funcții esențiale precum clipitul, zâmbitul și masticația a fost una dintre cele mai dificile etape.

„Transplantul facial este o intervenție care redă viața, nu doar o îmbunătățește,” a explicat Dr. Mardini. „Derek nu își dorea doar o față normală, ci și capacitatea de a se bucura de viață.”

După operația inițială, Derek a mai suferit câteva intervenții pentru a-și îmbunătăți funcțiile linguale și ale pleoapelor, precum și pentru a rafina aspectul estetic al feței.

Un mesaj de speranță pentru alții

Derek a devenit un avocat al prevenirii suicidului și își dorește ca povestea lui să inspire și să ofere speranță celor care se confruntă cu gânduri negre. El este recunoscător echipei de la Mayo Clinic și familiei donatorului care i-a oferit această a doua șansă.

„Am trăit pentru un motiv. Vreau să ajut alți oameni,” spune el. „Le sunt extrem de recunoscător donatorului, familiei sale și echipei mele medicale.”

Astăzi, Derek poate merge pe stradă fără a atrage atenția asupra aspectului său, o realizare care părea imposibilă cu doar câțiva ani în urmă. Cazul său evidențiază progresul incredibil al medicinei și oferă speranță celor care se confruntă cu traume severe.

Într-o lume în care știința și compasiunea merg mână în mână, povestea lui Derek Pfaff este un adevărat testament al puterii umane de a renaște din cenușă.